В момента не се договарят никакви евакуационни коридори

Руските войски насочиха силите си към офанзивата в Източна Украйна, но ударите продължиха и срещу градове в цялата страна, включително Лвов на запад. Русия се е опитала да пробие украинската отбрана по почти цялата фронтова линия в областите Донецк, Луганск и Харков, съобщават украинските власти.

„Много голяма част от цялата руска армия сега е фокусирана върху това настъпление. Независимо колко руски войници бъдат докарани там, ние ще се бием. Ние ще се защитаваме всеки ден и няма да дадем нищо украинско, но и не ни трябва нищо чуждо”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Обстановката в градовете по фронтовата линия в източната част на Украйна ескалира, а Кремъл заяви, че започва нова фаза на военните си действия.

„В Източна Украйна навлизаме в нов етап от операцията ни. Както съобщихме, целта ни от началото е да освободим напълно републиките Донецк и Луганск”, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Украинските медии съобщават за експлозии по фронтовата линията в района на Донецк. На артилерийски обстрел през денонощието бяха подложени също Харков, Николаев и Запорожие.

Руският министър на отбраната обвини Вашингтон и Запада за продължаващите военни действия в Украйна. Сергей Шойгу се появи за първи път публично от дни, на фона на слухове за влошено здраве. Кадрите с него бяха показани по телевизия Россия 24, но и до момента не е ясно кога точно са заснети.

Лавров: Започва следващата и най-важна фаза на войната в Украйна

„Съединените щати и контролираните от тях западни страни правят всичко възможно, за да удължат специалната военна операция възможно най-много. Нарастващият обем на чуждестранните доставки на оръжия ясно демонстрира намеренията им да провокират режима в Киев да се бие, докато и последният украинец стои изправен”, каза в изявлението Шойгу.

Територията, която руските сили се опитват да превземат при настоящата офанзива в Източна Украйна, е голяма и тепърва ще стане ясно дали стратегията им ще бъде успешна, коментират западни анализатори.

Зеленски: Новата руска офанзива срещу източната част на страната започна

„Предстоят ожесточени боеве. Вече няма място, където да се каже, че е безопасно. Тази операция очевидно има за цел да измести фокуса на войната от Киев.  Целта на Путин е да завладее изцяло Донбас. Удари има и по железопътната инфраструктура”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев.

В момента не се договарят никакви евакуационни коридори.

„За да завладеят двете области ще е нужно време. Това означава нови разрушения и жертви. Зеленски заяви, че ще се борят докрай”, каза още Любомир Бояджиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.