Според икономиста Кузман Илиев отстъпката за горивата е прах в очите и няма да заработи

"Над 1500 души са се присъединили към протестната декларация на НЗОК за ниските заплати, от Агенцията за социално подпомагане също ни подкрепят. Вероятно в близките 2 седмици ще има протестни действия на администрацията, ако няма договорка за заплатите". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Кремена Атанасова от Синдикат на административните служители на КТ "Подкрепа".

Тя счита, че увеличение на минималната работна заплата е крайно необходимо. "При тази инфлация хората с най-ниски доходи ще бъдат най-потърпевши. Нужна е промяна в данъчната система, както и в подоходното облагане, така хората с по-големи приходи ще внасят повече средства в бюджета. Плоският данък е крайно време да отпадне", смята Атанасова.

За нея с или без инфлация пенсиите трябва да растат. "Цената на горивата е изпреварила отстъпката. 25 стотинки компенсация няма да намали цената до 2,50 лева за литър", посочи тя.  

От своя страна икономистът Кузман Илиев отбеляза, че ако се направи по-тежко облагане на средната класа, ще им бъде убит стимулът, ще избягат или дори ще фалират. "Ако вдигнем и данъците, ще ударим инвестициите и производството. Заплатите са изядени от инфлацията, а разходите на труд растат бавно. Мерките са разумни и дават глътка въздух, но трябва да са таргетирани. Намаляването на данъците и необлагаемия минимум е разумно. Отстъпката за горивата е прах в очите, няма да заработи", сподели той.

Икономист: От 2 до 5 години ще са необходими за преодоляване на руската зависимост

По думите му синдикатите съблюдават хората да бъдат компенсирани за инфлацията. "Няма случай чрез минималната работна заплата да накарате предприемач да наема хора. Така се забранява наемането на хора под определени нива. Властта не реже непродуктивни разходи, така при намалени приходи ще има голям дефицит", предупреди Илиев. 

Според него трябва да се концентрираме върху производство на електроенергия. "От 1 лев, заработен от българската икономика, се вземат 43 стотинки, за да се изхарчат политически. Това е хаотично насочване в мерки без таргет", подчерта той. 

Повече от разговора вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook