Според адвокат Димитър Марковски жертва на бияча от Перник го е потърсил, след което е оттеглил жалбата си

Може ли да има ефективна присъда за 17-годишния бияч от Русе? Според адвокат Димитър Марковски законът винаги редуцира наказанията за непълнолетни. Обикновено се стига до обществено порицание, което юристът определеи като "мъртво наказание". "Така не може да се превъзпита провинилия се", коментира той.

Клип с побой и унижение на момче взриви социалните мрежи (ВИДЕО)

По думите му най-често жертвите се отказват от търсене на своите права заради страх и срам. "Пострадал от бияча от Перник - Васил Михайлов, ме потърси, а после оттегли сигнала, не знам по каква причина. По-скоро ставаше дума за страх, отколкото за извънсъдебно споразумение", разкри Марковски. 

Според адвокат Людмил Рангелов по случая от Русе ефективна присъда няма да бъде наложена, тъй като става дума за причиняване на лека телесна повреда. "При първо осъждане на непълнолетен няма практика да се постановява такава присъда", заяви той.

Рангелов бе категоричен, че трябва да имаме силна правова държава, в която жертвата да не се страхува от престъпника. 

Съдът решава дали да остави в ареста 17-годишния бияч от Русе

Психологът проф. Маргарита Бакрачева обясни, че причините за агресията може да са комплексни. "Възможно е да наблюдавано поведение или търсене на внимание. Единственото положително е тенденцията е, че жертвите реагират. Това може да доведе до разпознаване и реакция на всяка проява на насилие. А понякога жертвата не реагира, не само защото се страхува, а и защото не усеща подкрепа", посочи тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.