Какво още ще дискутират на международната конференция коментира председателят на СЕМ Соня Момчилова

В София се провежда Международна конференция на медийните регулатори от Балканския регион на тема: „Предизвикателства пред регулацията: Дезинформация, медийна грамотност и устойчива дигитална среда“. Експертите ще коментират изкуствения интелект в регулацията и регулацията по време на военен конфликт.

„Асоциацията на европейските журналисти съвсем скоро направи едно проучване, което сочи, че над 70% от журналистите декларират наличие на автоцензура в работата си - това е страх. В този смисъл, медийната регулация се превръща във все по-мъчна и деликатна дейност”, подчерта председателят на СЕМ Соня Момчилова.

По отношение на дезинформацията тя посочи, че се наблюдава сгъстяване на предизвикателствата през последните години, маркирайки COVID пандемията и войната в Украйна. В този ред на мисли отправи апел: „Трябва да следваме цивилизационния избор и ценностите си, но и да запазим гражданския си разум и да не разсъждаваме в модела на мисловните заготовки”.

За изкуствения интелект в регулацията председателят на СЕМ обясни, че се върви към трансхуманизма и Четвъртата индустриална революция. Темата според Момчилова обаче има и етични измерения. „Знам колко отговорна е тази работа. Изкуственият интелект ще подхожда доста по безапелационно, когато става въпрос за санкция, конфликтна тема или чувствителен проблем”, каза тя.

Момчилова открои СЕМ като най-прозрачния регулатор в цяла Европа, като уточни че заседанията на Съвета се провеждат онлайн. В „Здравей, България” тя коментира тема от последните дни, след като посланикът на Турция у нас критикува БНР, че е дало трибуна на „враг на турската държава”.

„СЕМ не може да не се намеси, да не проведе разговори и да не е в подкрепа. В случая обаче е важно да се действа умно и деликатно, за да има ефект. Мисля, че свършихме всичко, което се налага. Имаме уверението на директора на радиото, че нещата са под контрол. Проблемът не е там, но не можем да влизаме в пререкания с посланици”, поясни още Момчилова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.