Воюващата страна може да получи техника от Полша и Финландия

Германия няма да спира Полша да изпрати танкове „Леопард 2” на Украйна. Това каза германският външен министър в интервю за френска телевизия. Аналена Бербок обясни, че все още няма официално питане, но ако такова искане дойде, Берлин няма да спре даването на танкове.

„Леопард 2” са германско производство и в договора за продажбата има клауза, според която Германия трябва да позволи използването им от трета страна. Украйна от месеци иска този модел танкове, който е считан за модерен и способен. Досега Полша и Финландия изразиха намерение да изпратят такива машини на страната.

„Танковете са необходими не само за да се возят по улицата, те са за защита. Напълно наясно сме колко са важни тези танкове. Водим консултации с всички наши партньори. Това, което искаме да направим, е да освободим и спасим украинската територия”, каза Аналена Бербок.

Засега Полша не е поискала официално разрешение от Берлин. Премиерът Матеуш Моравецки обяви, че това ще стане съвсем скоро. Полша е готова да даде на Украйна 14 танка „Леопард 2”.

„Дори и да не получим това позволение в рамките на една малка коалиция, ние все пак ще дадем нашите танкове на Украйна”, каза Матеуш Моравецки.

Танковете Леопард 2 са специално проектирани, така че да се справят с руския модел Т-90, които Москва използва от началото на инвазията. Досега са произведени повече от 2 000 бройки. Когато отправи призив за допълнителна помощ, президентът Зеленски заяви, че около 300 танка ще помогнат на армията му да отблъсне руските войски.

Кремъл обаче има свое мнение.

„Има нарастващо напрежение сред членовете на Алианса. Разбира се, отговорност за това носят всички страни, които пряко или непряко взимат участие в изпомпването на оръжия към Украйна и повишаването на технологичните ѝ възможности. Най-важното е, че украинският народ ще плати за всичката тази псевдоподкрепа”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Руският външен министър Сергей Лавров пък обясни, че конфликтът със Запада е почти истинска война.

„Това, което се случва в Украйна, е война, не хибридна, а почти истинска война, която Западът отдавна подготвяше срещу Русия. Целта е всичко руско да бъде унищожено, от езика до културата, които са били в Украйна от векове, както и да се забрани на хората да говорят майчиния си език”, заяви външният министър Сергей Лавров.

В рязка ескалация на отношенията, Москва изгони посланика на Естония и обвини страната във враждебно отношение. Талин предприе реципрочно действие, но и Латвия заплаши, че ще преосмисли нивото на дипломатическите си отношения с Русия.

На този фон, президентът на Франция посочи, че и неговата страна не изключва възможността да изпрати свои танкове на Украйна.

„Що се отнася до танковете „Льоклер”, възложих на министъра на отбраната да работи по въпроса. Не изключваме нито един вариант. Решението трябва да се вземе колективно, на базата на три критерия. Първо - да не ескалира конфликта - линия, която винаги сме следвали. Второ, че ще донесе реални ползи на нашите украински приятели. Трето - оценка на капацитета да бъдат поддържани в оперативно състояние и подготовка за употребата им”, уточни Макрон.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.