Кога ще се случи това - все още не е ясно

Развитие по казуса със западните танкове за Киев. И Германия, и Съединените щати ще доставят свои машини на Украйна. Това съобщават западни медии, които се позовават на източници на високо ниво. Кога ще се случи това - все още не е ясно.

14 германски „Леопарда” от Берлин и близо 30 американски тежки машини „Ейбрамс” ще заминат за украинския фронт. Развръзката идва след седмици колебания от Вашингтон и Берлин – кой да изпрати така чаканата от Киев помощ. И двете страни настояваха това да е другият.

''Да се твърди, че това разделя НАТО или по някакъв начин поставя под въпрос международната сигурност в Украйна, е просто твърде преувеличено", каза Джон Кърби.
 
Дебатът за танковете се превърна в едно от най-видимите разногласия до този момент.

"Много усилия, много думи, много обещания. Но е важно да не се губи връзка с реалността. Не става въпрос за пет, 10 или 15 танка. Нуждата ни е много по-голяма", каза Володимир Зеленски.
Съединените щати твърдяха, че техните "Ейбрамс" са трудни за поддръжка и използват самолетно гориво, затова за Киев по-подходящи били германските танкове. Берлин даваше смесени сигнали и така и не се разбра защо забавят процеса, както за себе си, така и за другите държави, които притежават германски танкове. Полша е една от страните, които изяви желание да помогне на Киев. Но доскоро не можеше, защото нямаше позволение от Берлин.

„Уолстрийт джърнъл" и „Ройтерс”: САЩ обмислят изпращане на танкове „Ейбрамс” в Украйна

Моравецки обвини германците, че се бавят и е очевидно, че не искат да помогнат на Украйна.
Тонът на германците е по-дипломатичен.
"Настоятелно окуражавам нашите партньори, които имат танкове „Леопард” да започнат да обучават украинските военни как да работят с тях", каза Писториус.
В Берлин, мнозина обясняват това поведение на властите с лошите спомени от Втората Световна война.

Закъснялата реакция на Берлин да изпрати танкове на Киев предизвика критики, но и редица шеги в социалните мрежи. Като този колаж на предполагаемия мобилнен телефон на президента Путин, който днес е пълен с пропуснати повиквания от Олаф и редица съобщения: „съжалявам, опитах!”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.