Берлин изпраща танкове "Леопард 2" за Украйна

Посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев разкритикува решението на Берлин да одобри доставките на танкове "Леопард 2" за Украйна, предаде БГНЕС. 

"Това изключително опасно решение извежда конфликта на ново ниво на конфронтация и противоречи на изявленията на германските политици за нежеланието на Германската федерация да се намесва в него", е цитиран Нечаев в изявление, разпространено от посолството.

По-рано германското правителство съобщи, че страната дава зелена светлина за доставки на 14 танкa "Леопард" 2А6 за Украйна.

Германия ще изпрати поне една рота танкове „Леопард 2A6“ на Украйна

„Това решение е в съответствие с добре познатата ни линия за подкрепа на Украйна по най-добрия възможен начин. Действаме в тясна координация на международно ниво", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Германският канцлер е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи вчера „Шпигел“.

Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС