Русия определи решението за бойната техника като опасна провокация

Русия изстреля 55 ракети по цели в Украйна. 47 от тях са били свалени от системите за ПВО, 20 от които в района на Киев, обяви главнокомандващият на украинската армия. Преди това са били свалени и ирански дронове-камикадзе.

При ракетния обстрел срещу украинската столица е загинал един човек, а двама други са ранени. Ударени са били и два енергийни обекта край Одеса.

Атаките са извършени ден, след като Германия и Съединените щати обявиха, че дават най-модерните си танкове. Русия определи това като директна намеса на Запада в конфликта.

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски обяви, че бързите действия и изпращането на достатъчно танкове към Украйна са ключови за отбраната на Киев срещу Русия. Държавният глава обяви, че е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и е призовал за доставки на бойни самолети и ракети с голям обсег.

"Ключът сега е бързината и количеството. Бързите действия за обучение на нашите военни. Скоростта на доставка на танкове за Украйна. Количеството на логистиката за танковете. Трябва да сформираме такъв „танков юмрук“, такъв „юмрук на свободата“, след ударите на който тиранията няма да се надигне отново. Можем да го направим заедно. Колкото по-голяма отбранителна подкрепа получават нашите герои на фронта от света, толкова по-бързо ще приключи агресията на Русия и толкова по-надеждни ще бъдат гаранциите за сигурност за Украйна и всички наши партньори след войната", посочи украинският президент Володимир Зеленски. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.