Коментар на журналиста Йордан Бързаков

По Плана за възстановяване и устойчивост не беше свършено почти нищо. Има закони, които не бяха приети, някои са приети на първо четене, други изобщо не влязоха в полезрението на депутатите. България няма да получи плащане по втори транш, докато приоритетите, които вече са договорени с ЕК, не бъдат законодателно установени.

Това каза журналистът от NOVA NEWS Йордан Бързаков в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той посочи трите закона, които не бяха приети, но са важни за влизането на България в Еврозоната.

Възможно е да се договорим с ЕК по отношение на инфлацията, а в България тя е доста по-висока от всички страни в Еврозоната, посочи Бързаков. Той каза, че е било възможно да се затвори тази тема по-бързо.

Журналистът сподели, че не вижда политическа воля, за да се решат тези въпроси. Той обясни проблемите в Кодекса за застраховането.

Имаме над 10 неизпълнени поети ангажименти за промени в законодателството, каза Бързаков.

Що се отнася до обвързаността с промените за правата и задълженията на главния прокурор, те са свързани с третото плащане по ПВУ, посочи журналистът.

Ние сме единствената страна в момента, която е поискала промяна в ПВУ няколко месеца, след като го подаде, посочи Бързаков. От всичките неприети закони само един не е изготвен и внесен в НС, уточни той.

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.