Гледайте „(Не)дрогирани на пътя“ в „Темата на NOVA“ тази вечер

45% от тестовете за дрога на пътя са дали фалшив резултат. Това показва изчерпателно изследване на Националния фокусен център, представено ексклузивно по NOVA. То обхваща 2021 г., когато на пътя са установени 3000 шофьори, употребили дрога.

„Общо несъответствието е 45% за двата теста. По-голямо е то по отношение на „Дрегер 3000”, където е 58.6%, докато при „Дрегер 5000” е по-малко - 37%”, коментира Александър Панайотов от Националния фокусен център само по NOVA. 

Прокурори: Може шофьорът да е пил преди кръвната проба, а не преди да шофира


Проучването на Националния фокусен център не спира дотук. То проследява и резултатите от урината, където наркотикът се задържа най-дълго. Там резултатът също е изненадващ.

„Оказва се, че 23% от пробите, които на пътя са положителни, а от лабораторно изследване са отрицателни, съвпадат с първото изследване - на пътя”, уточни Панайотов.

За коментар NOVA потърси МВР. Оттам заявиха, че по-неточният „Дрегер 3000” вече не се използва. Изваден е от употреба миналата година, именно заради съществените несъответствия в резултатите.

Още неочаквани разкрития очаквайте тази вечер в „Темата на NOVA”. Журналистът Мариета Николаева и операторите Емил Александров и Росен Илиев разказват за наболелия проблем с фалшиво положителните проби за дрога на шофьорите. Говорят потърпевши, адвокати, експерти, специалисти по зависимости, пътни полицаи и МВР.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.