Американският президент уточни, че властите в Китай са били наясно с плановете на САЩ

Свалянето на китайския балон за наблюдение няма да влоши отношенията между Вашингтон и Пекин. Това прогнозира американският президент Джо Байдън.

Той уточни, че властите в Китай са били наясно с плановете на САЩ  да неутрализират съоръжението, след като навлезе над американска територия.

В района на Южна Каролина, властите продължават да издирват останките от балона, като надеждата е да получат повече информация за китайските разузнавателни технологии.

Заради ситуацията американският държавен секретар Антъни Блинкън отмени посещението си в Пекин. А Китай определи действията на Вашингтон като „пресилена реакция”.

„Нашият подход към Китай е напълно прозрачен, бяхме пределно ясни за това – той ще продължи да бъде спокоен, решителен и практичен. Всичко това няма да промени начина, по който ще продължим отношенията си с Пекин, както и нашите дипломатически разговори с тях след създалата се ситуация. Президентът Байдън беше много ясен – ще продължим да сме отворени към комуникация. От Китай зависи да покаже доколко наистина е отговорната страна, каквато твърди, че е”, заяви Карин-Жан Пиер, говорител на Белия дом.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.