Демонстранти излязоха по улиците на Тел Авив и създадоха барикади на ключови улици и мостове

Масови протести в Израел и тази нощ. Демонстранти излязоха по улиците на столицата Тел Авив и създадоха барикади на ключови улици и мостове в града. Черен дим се изви в небето, след като протестиращи запалиха огън на главната магистрала в града. Местните медии коментираха, че пушекът е закрил някои от емблематичните небостъргачи.

След сериозни сблъсъци със силите на реда, недоволството затихна около 2 часа вечерта. Въпреки това в социалните мрежи бяха публикувани кадри, на които се вижда, че силите на реда използват водни оръдия по все още събралото се множество не само в Тел Авив, а и в други израелски градове.

Отлагат спорната съдебна реформа, която предизвика бурни протести в Израел

В същото време, САЩ приветстваха решението за отлагане на спорната съдебна реформа в Израел.

„Приветстваме това решение като възможност да се намери допълнително време и място за компромис. Компромисът е точно това, за което ние настоявахме. И продължаваме да призоваваме израелските лидери да го намерят възможно най-скоро. Вярваме, че това е най-добрият път напред за Израел и гражданите му - да намерят този компромис. Фундаменталните промени в една демократична система трябва да се преследват с възможно най-широка обществена подкрепа”, заяви Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.