Той стана 40-ият монарх коронован в Уестминстърското абатство

Чарлз Трети се възкачи на престола на Обединеното кралство. Той стана 40-ият монарх коронован в Уестминстърското абатство. Церемонията на живо проследиха държавни глави и монарси. А стотици хиляди останаха по улиците на Лондон, въпреки дъжда и лошото време.

Пред 100 световни лидери, стотици хиляди граждани и милионна телевизионна аудитория в целия свят, архиепископът на Кентърбъри, който е духовен водач на Англиканската църква, постави 360-годишната корона на Свети Едуард на главата на Чарлз Трети. След, което последва и знаменитата реплика "Бог да пази краля!".

Чарлз положи клетва да управлява справедливо и да поддържа Англиканската църква, чийто глава е. В най-свещената част от церемонията, архиепископът го помаза по ръцете, главата и гърдите с миро, осветено в Йерусалим.

СНИМКИ ОТ КОРОНАЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Най-големият син на краля, престолонаследникът принц Уилям, се закле пред баща си, преди да го целуне.

Втората съпруга на Чарлз, 75-годишната Камила, също беше коронясана за кралица. 21 топовни салюта отбелязаха събитието.

След края на церемонията, крал Чарлз Трети и кралица Камила се върнаха в Бъкингамския дворец с 260-годишната златна каляска, теглена от осем коня. Заедно с кралското семейство в процесията участваха 4 хиляди военни.

От балкона на Бъкингамския дворец, крал Чарлз Трети, кралица Камила и членове на кралското семейство, сред които липсваше по-малкият му син принц Хари, поздравиха множеството. Въпреки дъжда над събраното множество пред двореца прелетяха самолети на кралските военновъздушни сили.

Симеон Сакскобургготски - българската следа в кралското семейство на Великобритания

„Радвам се, че съм тук! Идвам от Америка и е много вълнуващо да бъда на коронацията на крал Чарлз Трети”, заяви Стефани Абдула.

„Огромно удоволствие е да бъда сред хората, но съм разочарована, защото не видях каляската”, споделя Кристин Лак.

Биографът на кралското семейство: Даяна изигра ролята на жертва на Чарлз (ВИДЕО)

И докато едни се радваха, основното антимонархическо движение във Великобритания свика протест.

„Не знам. Нереално е, че изживяваме такъв момент на авторитаризъм”, категоричен е Джеймс Макдермот, лекар.

синхрон - „Не вярвам в наследствената монархия и смятам, че тя струва много пари, когато хората се борят и икономиката се разпада”, посочва Колин Диър.

Тържествата за коронацията продължават и в неделя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАЦИЯТА НА КРАЛЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.