Президентът произнесе слово по време на честванията за 24 май

От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука, славянската книжовност, богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние, българите, сме неделима част от Европа, не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги. Трябва да се гордеем с това. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на честванията в София по повод 24 май.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА НА ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

Държавният глава подчерта, че има един ден в годината, когато България изглежда така, както искаме да я видим. "Има един празник, за който не спорим – сваляме доспехите, зарязваме дискусиите, крачим заедно в шествията – студенти и академици, млади и стари. На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били и искаме да сме като тях – непредубедени, възторжени и откриващи света. Спомняме си учителите, които са ни направили хора“, каза Радев.

„На 24 май всички българи имаме повода да почувстваме уюта на своя роден език. Нека не забравяме, че ние живеем с езика и той живее чрез нас, че всички заедно подреждаме този единствен общ дом, нека го пазим. Нека днес, създавайки българския език в нашите разговори, да го правим поне толкова богат и изразителен, колкото този, който наследихме от нашите предшественици“, заяви държавният глава.

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: Честваме 24 май (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той честити и наградата „Букър“ на писателя Георги Господинов и го определи като признание за българския език и просвета и прекрасен подарък за днешния празник.

„Убеден съм, че духовният подем, който залива българските площади днес, е залогът, че като народ ще надмогне всички изпитанията“, завърши словото си Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.