БСП и Възраждане гласуваха против

Парламентът подкрепи декларацията за влизането на Украйна в НАТО със 157 гласа "за", след края на войната. Тя беше внесена от двете управляващи коалиции, ДПС и Има такъв народ. Това обаче се превърна в повод за спорове.

„Ясно е че някой друг определя дневния ред и това не е нито председателя, нито групите, а някой друг. Какъв е смисълът от председателските съвети в сряда, вчера нямаше такива точки днес идвате в 9 ч. и промитате друг дневен ред”, каза Георги Свиленски, БСП.

„Да поканим вносителите на новите точки, съответно да се обадите на Американското посолство да ги защитава”, заяви Деян Николов, Възраждане.

„В България има политически сили, които с къси сакца ходят при г-жа Митрофанова и с протъркани колелца. България е Украйна в момента и Украйна е България, ние сме следващите ако Русия спечели битката там”, каза Манол Пейков, ПП-ДБ.

Спорът продължи и при дебата по точки. Първо за обновяване на остарелите военни запаси на България, като темата беше изместена с акцент трябва ли да изпращаме военна помощ за Украйна.

„Къде в това решение има една дума за Украйна и изпращане на оръжие? Говорим за обновяване на българските запаси”, каза Йордан Иванов, ПП-ДБ.

„Ако това решение беше за деблокиране на военновременните запаси, нито аз, нито никой от моята група не би го подкрепил”, заяви Христо Гаджев, ГЕРБ.

С друго решение парламентът възложи на министъра на енергетиката да започне преговори за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Възраждане и БСП отново изразиха опасения. Двете парти гласуваха против и за декларацията в Подкрепа на влизането на Украйна в НАТО.

„Някой да ми обясни как точно очакват победата на Украйна? Украинските войски ще маршируват на червения площад ли, какво очакваме да се случи”, попита Николай Дренчев, Възраждане.

Въпреки острия дебат по точките, всички предложения бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и Има такъв народ. Гласуването се проведе на фона на официалната визита на украинския президент Володимир Зеленски в София. 
 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.