Хората искат да се почисти речното корито

Пореден протест на жителите от софийското село Долни Богров. Само преди дни част от селището отново беше наводнена при проливните дъждове. 

Исканията на хората са да бъде почистено коритото на река Лесновска, защото то по-скоро прилича на гора. Според протестиращите, то не е чистено над 10 години. Местните се притесняват, че многото дървета, натрупани с години, са предпоставка за наводнения при силен дъжд.

Нови населени места в Северозападна България са под вода (ОБЗОР)

От Столична община обясниха за NOVA, че реката е част от „Напоителни системи” и се стопанисва от тях. До момента са изпратили пет писма с искане коритото да бъде почистено.

Недялка Бачева, жител на село Долни Богоров, разказа че наскоро водата е била в критични нива. „Оставаха 10 см до преливането на моста. Тогава решихме че е крайно време да се изчисти гората от реката”.

Минути преди излъчването на репортажа от „Напоителни системи” обещаха, че речното корито ще бъде почистено. Самата процедура ще започне до 10 дни. С проблема се ангажира и районният кмет на Кремиковци.

Остава в сила частичното бедствено положение в община Елин Пелин

Протестиращите блокираха повече от час пътя на „Ботевградско шосе” в близост до реката. След като спряха движението в двете посоки на бул. "Ботевградско шосе" при тях дойдоха представители на "Напоителни системи" с обещанието до дни да започне разчистване на дърветата.

Управителят на „Напоителни системи” клон София Димитър Главинов обясни, че има желание цялата река Лесновска да бъде почистена. „В момента това трасе от 5,4 км от жп моста между Равно поле и Долни Богров до 600 м след магистрала „Хемус“ – това е разстоянието, което ще бъде почистено сега“, поясни Главинов.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.