През 2021 година в Чили са родени още две

Магаре от застрашен от изчезване вид се роди в зоологическа градина в Чили. В световен мащаб в наши дни са останали по-малко от 200 възрастни от вида сомалийско диво магаре.

"Роди се петият ни екземпляр от този вид. Той произхожда от Сомалия. Може да се развъжда и да населява разнообразни територии, в условия, подобни на пустиня, при много високи температури и също при много ниски", заяви Игнасио Идалсоага, основател и директор на зоологическата градина.

В ЗНАК НА ПРОТЕСТ: Грък отиде да гласува с магарето си (ВИДЕО)

За този зоопарк това не е първото новородено сомалийско магаре. През 2021 година са родени още две, които са кръстени Лукреция и Ита. Новото магаренце, което е само на няколко седмици, все още няма име.

Според Международния съюз за защита на природата, останалата популация от вида се намира в Еритрея и Етиопия, като най-голямата регистрирана наброява едва 17 магарета. През последните 35 години е намаляла с 95 % в Етиопия, а в Сомалия не е известно дали е останала такава.

Според основателя на зоологическата градина, видът сомалийско диво магаре, вече щеше да е изчезнал без дейността на зоопаркове, в които активно се възстановява популацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.