Споровете започнаха още в началото на пленарния ден

Парламентът връща нефтеното пристанище „Росенец” на държавата, като реши да прекрати концесията на "Лукойл". Дебатите и гласуването по темата бяха съпътствани от скандали през целия ден. Стигна се и до наказания. 

Споровете започнаха още в началото на пленарния ден, когато мнозинството реши да вкара извънредно 10 точки само в днешния дневен ред. На това предложение реагираха от БСП и „Възраждане” като с процедурни хватки блокираха за близо 3 часа работата в пленарната зала. След това на няколко пъти напрежението ескалира с дебата за концесията на „Росенец”.

Напрежение в парламента: Телефонни записи, остри реплики и наказания (ВИДЕО)

Вместо да успокоят страстите в последния работен ден на седмицата, депутатите забързаха оборотите и започна разместване на точките в продължение на часове. От трибуната прозвуча и аудио запис от предполагаемо изказване на Христо Иванов.

Независимият депутат Радостин Василев получи забележка заради изказване, в което нарече ПП "шарлатани". 3 часа и един председателски съвет по-късно работата тръгна по същество - с предложението за прекратяване на концесията за пристанище "Росенец". 

Окончателно: Прекратява се концесията на пристанище „Росенец”

След като предложението беше прието на първо четене, от ДПС поискаха то да мине веднага и на второ. След като прекратяването на концесията мина и на второ четене, от „Възраждане” обявиха, че ще дадат решението на Конституционния съд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.