Нечовешкото отношение взриви социалните мрежи и предизвика реакция на най-високо държавно ниво

Вълна от въпроси и негодувание, след като разказахме за млада жена, която беше нарязана с макетен нож. В края на юни 18-годишното момиче е прието в болница, където са й направили 400 шева. Сега на втора съдебна инстанция обвиняемият за нападението беше пуснат от ареста, защото случилото се било лека телесна повреда.

Именно това решение става повод за възмущение и стотици постове в социалните мрежи. Готви се и протест. А в последните часове имаше реакция и на прокуратурата, и на правосъдния министър.  

Нечовешкото отношение, което е проявено спрямо едно младо момиче, взриви социалните мрежи и предизвика реакция на най-високо държавно ниво. Основна причина за това е не само самото деяние, а решението задържания да бъде пуснат от ареста. Часове след като случаят стана широко известен, правосъдният министър Атанас Славов призова разследващите органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона. А в Районната прокуратура в Стара Загора е създаден екип от наблюдаващи прокурори. От официалното съобщение става ясно, че ще бъдат разпитани допълнителни свидетели и ще се изготви комплексна съдебномедицинска експертиза от лекари от различни области на медицината. Междувременно се появи и информация, че жената, която разказа за случая, е била заплашвана.

400 ШЕВА: Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче и обръсна главата ѝ

Случаят с 18-годишното момиче е от края на юни. Публично известен стана вчера, след като близки на малтретираната жена решиха да разкажат.

„На 26 юни съпругът ми се обади и ми каза, че дъщеря ни е пребита жестоко и нарязана с макетен нож. Разрезите са жестоки. 400 шева. Тежко състояние. Главата й е обръсната. По скалпа има множество рани от натиска с машинката за подстригване. Емоционалното й състояние е сринато”, разказа майката на момичето.

Този разказ предизвика буря от реакции. В социалните мрежи бяха разпространени не само снимки на задържания, но и на съдийката, взела решение той да излезе на свобода. Публикуват се и мотивите на съда.

„Описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота – лека телесна повреда". 

„Извършеното от жалбоподателя престъпно деяние се преследва по реда на частното обвинение. Това обстоятелство, според закона, не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и „Задържане под стража”, поради което обвиняемият е освободен".

Според юристи, с които разговаря екип на NOVA, случаят е бил подценен.

„Проблемът и пропускът тук, който предполагам прокуратурата е направила, е, че за такъв род повреди, следваше освен съдебен лекар, трябваше да има специалист по пластична хирургия и той неизменно щеше да констатира, че тези наранявания са трайно обезобразяване. Тогава щяхме да сме изправени пред средна телесна повреда”, обясни адвокат Людмил Рангелов.

След като беше създаден екип от наблюдаващи прокурори, сега се чакат заключенията от новите експертизи.

„Вероятно те ще констатират, че това, което е причинено, е от категория средна телесна повреда и там вече се отваря възможност на лицето да се наложи мярка задържане под стража. И понеже е изключително брутално, с голяма жестокост, вече съдът ще преценява сдали може да се поправи такъв човек с една присъда, или ще трябва ефективно да се осъди”, каза адвокат Рангелов.

Опитите ни да открием обвиняемия и днес останаха без резултат. А жената, която първа разказа за случилото се, прекара почти целия ден в полицията заради получени заплахи.