Разрушени са 1700 сгради

Значително нараства броят на загиналите в горските пожари на Хавайските острови. Жертвите са се е увеличили със 17 души до общо 55. Остров Мауи е почти изцяло изпепелен. 

Разрушени са 1700 сгради, а 80% от историческия град Лахайна са изчезнали. Президентът Джо Байдън обяви архипелага за зона на голямо бедствие, което ще позволи отпускането на средства за възстановяване. Това е второто най-смъртоносно подобно бедствие в историята на Съединените щати, от повече от един век насам.

Мащабни пожари на Хаваите, изпепелени са сгради, наредена е евакуация (ВИДЕО)

„Просто е съкрушително в какво се превърна града ни само за денонощие. Аз, семейството ми, всичките ми познати, близки, колеги и приятели вече сме бездомни. Хиляди хора тук загубихме всичко, а стотици, ако не и десет пъти по толкова, все още са в неизвестност. Пътят до летището, който обикновено е около половин час, сега ни отне близо три часа. Със семейството ми се срещнахме на летището, за да ни евакуират и тогава чухме, че къщата ни я няма - всичко е унищожено. Все още нямаме връзка с много хора, тъй като няма обхват на телефоните. Няма и ток на повечето места. Това, което казват - че има много полети и всичко ще се оправи, не е вярно”, сподели Дъстин Калейопу, жител на остров Мауи.

Пожарът е преминал през западната част на остров Мауи и е оставил хиляди без дом. Историческият град Лахайна е изпепелен напълно.

„Свидетели сме на най-голямото природно бедствие в историята на щата Хавай. Виждаме човешки жертви. Както знаете, броят на жертвите се увеличава и ще продължи да се увеличава. Виждаме също така стотици разрушени домове и възстановяването от това ще отнеме много време, но затова сме се събрали заедно”, каза губернаторът на щата Джош Грийн.

До момента все още не е ясно какво е предизвикало смъртоносния пожар на остров Мауи, но според властите, изменението в климата също е допринесло за бедствието - в района бушуват ураганни ветрове, които подхранват пламъците. На съседния остров също са избухнали поне три големи пожара, но те вече са под контрол. Пожарите започнаха във вторник и се разпространиха бързо, подхранвани от силните ветрове на урагана "Дора". Хиляди хора бяха евакуирани в импровизирани убежища, а 11 хиляди жители на Мауи все още са без ток.