Сега въпросите се въртят около това как ще се случи сертифицирането на машините

Следващата неделя на втория тур на местните избори ще може да се гласува с машини, реши ВАС. Решението излезе минути след 20:00 часа снощи. По същество то връща машините за балотажите на 5 ноември, но отхвърля всички жалби срещу гласуването само с хартия на първия тур. С мотив, че процесът по сертифициране на машините не бил завършен към момента, когато ЦИК е взела решението.

Сега въпросът е първо дали машините се нуждаят от повторна сертификация и второ, дали ще стигне времето за препрограмирането за балотажа.

Министерството на електронното управление започва работа по удостоверяване на машините за балотажите

Експертите определят като „соломоновско” решението на Върховния административен съд - за първия тур на местните избори вотът и методът на гласуването остават, каквито са, а за балотажите ще може да се гласува и с машините.

„Съдът излезе с едно, някои ще кажат „соломоновско решение”. Той прие, че атакуваното решение на ЦИК е законосъобразно. Най-малко по отношение на първия тур, тъй като приема, че не е надлежно извършено т.нар. удостоверяване на съответствието на машините с изискванията на ЦИК, прословутото сертифициране на машините”, обясни адвокат Емил Георгиев.

С МАШИНИ НА БАЛОТАЖА: Ще има ли време да се изпълнят решенията на ВАС

Сега въпросите се въртят около това как ще се случи сертифицирането на машините.

„Възниква един съществен въпрос – дали цялата процедура по установяване на съответствието трябва да бъде повторена изцяло наново, защото съдът е малко витиеват в тази част, или е достатъчно процедурата както е завършена - само крайният акт, решението да бъде подписано от министъра, наред с двамата председатели”, каза Емил Георгиев.

По отношение на жалбите от граждани към ЦИК за отмяна на машинния вот, експертите посочват, че решението на съда е такова, защото реално не им е отнета възможността да гласуват.

„Имате право на глас. Вече упражняването на този глас - дали ще е с червен или син боб, или с машина – това е право на ЦИК”, каза проф. Красимир Калинов, бивш член на комисията.

Според бившия министър на електронното управление и настоящ депутат Божидар Божанов не съществува проблем за упълномощаване на заместник-министъра на електронното управление да сертифицира машините, защото досега такава е била практика.

Божанов: ДАНС прибързано е изпратила подвеждаща справка

„В последните два избора е имало същата процедура. Министърът упълномощава ресорния зам.- министър. Съответно такава е била приетата практика”, каза Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление.

Решението на Върховния административен съд не подлежи на обжалване и в неделя машините отново ще са в избирателните секции.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК