В рамките на срещата стана ясно, че затруднения сред медиците има само с белите рецепти

Възможностите за надграждане на Националната здравноинформационна система (НЗИС) бяха обсъдени по време на среща на премиера Николай Денков с представители на Българския лекарски съюз (БЛС). Тези подобрения ще дадат решение на проблемите около изписването на електронни рецепти.
„Конструктивна среща, обнадежден съм от разговора ни. Трябва да търсим решения в полза на хората“, каза министър-председателят.

Пациентски организации предлагат: Да има гъвкав подход при изписването на инсулин

В срещата взеха участие председателят на Управителния съвет на БЛС д-р Иван Маджаров, главният секретар на УС на БЛС д-р Валентин Пеев и д-р Гергана Николова-Ширкова. Те запознаха премиера с конкретни казуси и съвместно дефинираха възможни стъпки за тяхното разрешаване чрез надграждане на функционалностите на Националната здравноинформационна система. За реализацията на обсъжданите идеи ще бъдат определени отговорни лица и необходимите срокове.

В рамките на срещата стана ясно, че затруднения сред медиците има само с белите рецепти, след като от 16 октомври антибиотиците и антидиабетните лекарства започнаха да се предписват от лекарите и отпускат в аптеките само срещу електронни рецепти. Изписването на жълтите и зелените рецепти, които също станаха задължително електронни от юни 2023 г., протича без проблем.

Забраната за износ на инсулини и други лекарства: Реакциите след решението

Източник: Пресцентър МС