Къде е интересът на България – анализ на експерти

Ще се превърне ли казусът "Лукойл" в залог за управлението и къде е интересът на България. Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха енергийният експерт Иван Хиновски и икономистът Евгений Кънев.

Според тях правителството няма да падне заради спора с дерогацията. „Би било много семпло от страна на ГЕРБ и ДПС всички заклинания, които правиха досега, че са евроатлантици”, твърди Кънев. По думите на Хиновски това би довело до имиджови щети и на двете партии.

Предложението за отпадане на дерогацията скара ДПС и ПП, поискаха се две оставки на министри

По повод споровете за рафинерията и възможно ли е тя да работи с неруски петрол, икономистът посочи: „Големият въпрос е не дали може, или не може да преработва, не дали има, или няма петрол, а на каква цена ще се продава”. Евгений Кънев отбеляза, че текстовете на дерогацията за много неясни. „Не се знае дали става въпрос за „Нефтохим”-Бургас, или за търговеца, който изнася продуктите”, каза още той.

По думите на експертите, ако „Газпром” откаже да плаща транзитни такси за газа си през България, можем да отнемем част от потока му в полза на нашата страна.

Целия разговор гледайте във видеото.