По думите му недействителните бюлетини не следва да бъдат повече от 2%

Имам намерението да предложа на ЦИК да започнем работа по проект на анализ за причините за недействителност на вота. Такъв беше обсъждан през 2017 г., но не получи мнозинство да бъде реализиран. Разполагаме с много информация за недъзите в избирателния процес - сред тях огромно количество видеозаписи. Това каза за "Твоят ден" доц. Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК.

Звездички, цветя и вратовръзки: Съдебна експертиза установява разминаванията в протоколите в Каварна

По думите му има проблем с липсата на доверие към изборния процес, а ниската избирателна активност се влияе от това. "На три поредни избора от 2015 г. насам броят на недействителните бюлетини е много висок - около 15%. И се възпроизвежда независимо от промените в изборните законодателства. Има си причина точно на тези избори те да се увеличават. Недействителните бюлетини не следва да бъдат повече от 2%. И двете технологии на гласуване имат и фенове, и противници, които изпитват недоверие. От машините не може да излезе невалидна бюлетина", коментира той.

Според него сега законът не позволява да се поръча хартия за машини от "Сиела", а трябва да бъде отпечатана от БНБ. "Така се слагат допълнителни защити, които не се обявяват преди да приключат изборите", допълни Томов.

Целия разговор гледайте във видеото.