По думите ѝ инфлацията спада и се очаква да бъде 4,8%

Дългът спрямо брутния вътрешен продукт е около 21-22%. Няма да има дългова криза, това са популистки изказвания. Това каза за "Твоят ден" Венеция Ангова от ПП–ДБ.

Венеция Ангова: Изборът на регулатори е функция на мнозинството

"Започнахме разговорите с синдикатите още в рамките на предходния бюджет. И тук се видя много ясно, че основният проблем не е наличието на средства повсеместно, а отваряне на ножицата и неравенствата във възнагражденията. Предвидени са над 350 милиона за ръст на заплатите. И те следва да се разходят конкретно там, където има най-голяма нужда. Редно е да се стартира от секторите, в които има най-големи диспропорции, където нестина е несправедливо възнаграждението. И плюс това, има увеличение за съдебната система от един милиард. Ако тя е склонна да намали своето увеличение, ние можем да го предложим и да се вземат от там средства", коментира тя.

По думите ѝ инфлацията спада и се очаква да бъде 4,8%. Тя няма да се повишава. Това е много важно да се каже ясно. БНБ са консервативна институция, нормално е да изискват да има допълнителни буфери. Да, наистина би било хубаво в идеалния случай да имаме десетки милиарди, които да стоят за всеки случай. Но ние ги нямаме в момента, защото те трябва да бъдат разходени по политика и целесъобразно.  След 5 до 10 години България би могла да има такъв буфер и по-спокойни финанси", посочи Ангова.

Повече гледайте във видеото.