Вотът обостри тона между двете партии в законодателния орган

Републиканците в Сената на Американския Конгрес блокираха новия пакет помощ за Украйна. Така остава неясна съдбата на ключовата финансова подкрепа за Киев. Наскоро бюджетният директор на Белия дом предупреди, че парите за подпомагане на Украйна в борбата ѝ с Русия са на изчерпване. А преди гласуването президентът Джо Байдън призова републиканците спешно да подкрепят помощта, защото в противен случай ще направят "най-страхотния подарък на Владимир Путин".

Финансирането от САЩ за Украйна може да спре въпреки подкрепата на НАТО за Киев

Вотът обостри тона между демократи и републиканци, като последните настояват за повече ресурси по охраната на границата с Мексико. Висши украински политици предупредиха, че има голям риск Украйна да изгуби войната, ако САЩ забавят ключовата помощ за страната им. 

"Това не може да чака. Конгресът трябва да одобри допълнителната помощ за Украйна преди коледната ваканция. Просто е. И честно казано - невероятно е, че въобще се докарахме до тук. Републиканците в Конгреса са склонни да направят на Путин най-страхотния подарък, на който се е надявал и да изоставят нашата позиция на глобален лидер. Не се заблуждавайте, това гласуване ще бъде помнено дълго. Историята ще съди строго тези, които обърнат гръб на каузата на свободата. Не можем да оставим Путин да победи. Не можем", заяви американският президент Джо Байдън.