"Имаме проблеми с начина, по който функционира демокрацията ни”, коментира ситуацията в парламента проф. Пламен Киров

„Парламентаризмът е виждал какво ли не. Но това, което се случва в момента, трябва да бъде много рязко и категорично разкритикувано. Надявам се и парламентарното ръководство да намери сили в себе си и да го преустанови. Това са метежнически действия, целящи да преустановят работата на законодателната власт в името на партийните цели на една група от политическото малцинство. Парламентът има достатъчен инструментариум за това. Даже се чудя как председателят търпи подобно нещо”. Това заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA News доц. Борислав Цеков, коментирайки скандала и физическите сблъсъци по време на извънредното заседание на НС в понеделник.

Скандал и физически сблъсъци в парламента (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това е една илюстрация на тезата, която неведнъж съм изразявал и тя в момента е най-видима за всички. Това е африканизацията на политиката. Това че едно партийно племе, което няма достатъчно доверие в обществото, но няма и аргументи, за да защитава политиката си, се опитва чрез насилие и метежнически действия да блокира демократичния процес, не може да бъде търпяно”, посочи Цеков.

„Това не е нещо ново. Такива изостряния на обстановката в НС имаше и по време на Великото народно събрание. Не е красиво това, което става. Защото в една европейска държава не би трябвало да се стига до тук. Но това  е симптоматично. Ние имаме проблеми с начина, по който функционира демокрацията ни”, коментира създалата се ситуация в парламента и преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров.

Целия разговор гледайте във видеото.