Вижте момента, в който униформените разбиха вратата на къщата

Полиция нахлу в дома на президента на Перу Дина Болуарте. Причината за обиска беше разследване за "незаконно обогатяване". Според полицията държавният глава не е едекларирала колекция от луксозни часовници. В претърсването участници 40 полицаи и магистрати. Целта на операцията е била конфискацията на часовници "Ролекс".

Кадри, излъчени по местна телевизия, показват разследващите да обкръжават дома на президента в покрайнините на Лима. Заради операцията са били блокирани и околни улици, а движението по тях е било спряно. На видеото се вижда моментът, в който униформените разбиват входната врата на жилището на държавния глава. 

Обискираха къщите на рапъра Пъф Деди (ВИДЕО)

Намесата на полицията е била поискана от прокуратурата, след като преди това било отхвърлено искането на Болуарте сама да предостави часовниците и документацията, свързана с тяхното закупуване. В случай че се стигне до дело, по конституция то не може да стартира до юли 2026 г., когато изтича мандатът на Болуарте.

Скандалът се разрази, след като местното издание "Ла Енченора" публикува на 15 март серия от снимки, показващи Болуарте да носи различни луксозни часовници в периода, в който е била част от правителството през 2021 г. и 2022 г.

След това Болуарте заяви, че съвестта ѝ е чиста и че притежавала само един стар часовник, закупен със спестяванията ѝ. "Влязох в управлението с чисти ръце и ще изляза с чисти ръце, както обещах на перуанския народ", каза тя.

27 години по-късно: Мъж е арестуван за убийството на Тупак Шакур

61-годишната Болуарте вече е обект на едно разследване за "геноцид, убийство с утежняващи вината обстоятелства и нанасяне на сериозни наранявания". То започна след смъртта на над 50 души по време на двата месеца на социални размирици, придружили идването ѝ на власт.

Дина Болуарте стана президент на Перу след отстраняването от поста и ареста на държавния глава от левицата Педро Кастильо, на когото тя беше вицепрезидент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Габриела Големанска, БТА