Вижте причината за мистериозното "изчезване" на космическия кораб

За първи път от пет месеца инженерите на НАСА получиха данни от "Вояджър "1, след като успяха да отсранят комуникационен проблем, възникнал на борда на най-отдалечения космически кораб на човечеството в космоса.

В момента "Вояджър 1" се намира на около 15 милиарда мили (24 милиарда километра) от Земята. 46-годишният апарат показа признаци на стареене при последните тестове.

Частна космическа лаборатория: Какво е бъдещето на изучаването на Вселената

Космическият кораб спря да изпраща научни данни, които да могат да бъдат разчетени през ноември миналата година. "Системата за данни за полета" започна да предава неразгадаем повтарящ се модел на код.

Функцията на системата е да събира информация от научните инструменти на космическия кораб и я обединява с инженерни данни, които отразяват текущото му състояние. Контролът на мисията на Земята получава тези данни в двоичен код или поредица от единици и нули.

След отстраняването на проблема на 10 април кораба изпрати и първите данни, при чийто анализ се установи, че състоянието му е добро и работи правилно.

"Вояджър 2" навърши 45 години в космоса

Оказа се, че мистериозното мълчание на апарата се дължи на повреден чип, отговорен за съхраняването на паметта на системата и за част от софтуерния код. Не е известно каква е причината за повредата. Тъй като няма как той да бъде поправен, екипът реши да запази засегнатия код от чипа на друго място в паметта на системата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

 

 

 

Източник: CNN