Исмаел Самбада Гарсия е заловен заедно със сина на Ел Чапо

Удар в сърцето на най-големия мексикански наркокартел. Американските власти обявиха, че са задържали боса на картела "Синалоа" - Исмаел Самбада Гарсия, известен като Ел Майо. Заедно с него е арестуван и един от синовете на другия основател на престъпната организация, прословутия Ел Чапо, който в момента лежи в американски затвор.

Арестите са станали в граничния американски град Ел Пасо, в щата Тексас. На двамата са повдигнати редица обвинения в САЩ, свързани с ръководството на нарко картела, в това число - и за производството на фентанил, който е основна причина за широкоразпространената в съединените щати зависимост от болкоуспокояващи.

Еквадор ще строи специален затвор за наркобосове

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи за задържането на Ел Майо, заедно с Хоакин Гусман Лопес, син на бившия партньор на Самбада и прословут лидер на картел – Хоакин Гусман Лоера - Ел Чапо, в четвъртък вечерта, предаде БТА. Според мексиканските медии и двамата са се предали доброволно.

Американската Администрация за борба с наркотиците беше обявила награда до 15 милиона долара за информация, която може да доведе до ареста на 76-годишния Самбада. Срещу него в САЩ са повдигнати множество обвинения, включително за производство на кокаин, хероин, метамфетамини и фентанил, както и за убийство, и за пране на пари.

Снимка: БТА

Пабло Ескобар и футболът като средство за пране на пари

Ел Майо и Гусман Лопес се присъединиха към нарастващ списък с лидери на картела "Синалоа" и свързани с тях групи, които американското Министерство на правосъдието съди, каза Гарланд.

Друг син на Ел Чапо - Овидио Гусман - беше екстрадиран от Мексико в САЩ през септември миналата година.

Ел Чапо беше осъден на доживотен затвор в САЩ през 2019 г.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase