Пред NOVA министърът на културата Найден Тодоров коментира случаите

Прокуратурата проверява Министерството на културата по т. нар. „Театрална афера“. Двама от служителите във ведомството са признали, че са одобрили плащанията към театрите в Разград и Смолян. Сега разследването трябва да установи, дали и те са били част от схемата.

За да стигнат парите до културните институти трябва да получат одобрение през електронна система от служител в Министерството на културата. Предстои да стане ясно дали двамата, които са признали вината си, са го направили умишлено. Вътрешният министър Атанас Илков разкри, че по тяхна информация в схемата е участвал служител на ведомството.

Министърът на културата: Схемата, установена в разградския театър, не е нова

Пред NOVA Найден Тодоров заяви, че следващата седмица прокуратурата ще изясни умишлени ли са техните действия. Същевременно културното министерство проверява дали схемата от Разград и Смолян е действала и на други места. 

„Те самите си признаха кои са и обясниха как се е случило. Към този момент не ги възприемаме като престъпници, защото нямаме данни това да се е случило умишлено. За мен има проявена небрежност“, заяви министърът на културата.

При одит на министерството още миналата година се засичат нарушения в Пазарджик. „Червената лампа светна. Одита на Министерството на културата беше много тежък не само в пазарджишкия театър, но в още няколко театъра и резултатите от него са предадени веднага на Агенцията за държавна финансова инспекция и на прокуратурата. Те в момента проверяват както в Пазарджик и в другите театри. Разговарях с прокурора, разбрахме се, че ще дойдат и ще разпитат и хората, които са отговорни за разплащанията“, обясни Тодоров.