Иван Христов твърди, че той и семейството му са заплашвани

Следовател Иван Христов, който беше заподозрян в близки връзки с Димитър Желязков – Митьо Очите, твърди, че бил заплашван. Това разказаха той и съпругата му пред камерата на Нова. Христов категорично отрече твърденията, че е разпъвал чадър над Митьо Очите и поиска да застане на детектор на лъжата. В момента той е временно отстранен от длъжност.

По темата

Екип на Новините на Нова се срещна с Христов пред бар, стопанисван от съпругата му. Семейството му притежава и хотел. Твърди, че парите им са чисти.

Теглил и банков кредит от 100 000 евро. За да го получи, Христов ипотекирал апартамента си в Бургас, оценен на 144 000 евро. Него пък купил с „парите от Камбоджа”.

Според един от осъдените за атентата срещу Желязков през 2001 г. - Стоян Димитров-Толупа, парите на следователя били с друг произход.

Митьо удари един сак с пари и те ме признаха за виновен”, твърди Толупа.

Христов категорично отрича. И казва, че не разбира защо е отстранен от длъжност. Не разбирал и обвиненията от главния прокурор Сотир Цацаров, който определи като „недопустим” начина на живот и работа на следователя.

Той е работил по няколко знакови дела, по които Митьо Очите е сочен от ъндърграунда като поръчител. Официално е разпитван само като свидетел . На въпрос разпъвал ли е чадър над Димитър Желязков, следователят насочва в друга посока. 

Смятам, че този въпрос трябва да зададете на други хора”, категоричен е Христов.

Не искал да говори повече защото семейството му получило заплахи. В заведението на съпругата му идвали „някакви странни елементи, здрави, с голи глави и казват, че трябва да внимаваме много какво говорим”.

Репортер: Цеца Алексова