И досега продължава отстраняването на аварията. Районът около двете села е отцепен...

Все още се изясняват причините за взрива на главния газопровод Бургас-София между пловдивските села Стряма и Калековец. Както още вчера съобщихме, при експлозията загинаха двама работници, други двама бяха ранени. Те са извършвали рутинна профилактика на газопровода, който е транзитен за доставката на газ от Румъния към Македония и Гърция. И досега продължава отстраняването на аварията. Районът около двете села е отцепен.  

В станцията, собственост на \"Булгартрансгаз\" вчера следобед е имало деветима работници. Монтирали са т. нар.\"байпас\" на главния газопровод, когато тръбата се е взривила. Експлозията разкъсала 36-годишния Димитър Димитров и 53-годишния Николай Николов, и двамата от село Загоре. Те се намирали в камерата на тръбата. Близо до тях са били  двамата техни колеги, които са пострадали. Останалите петима по чудо са се отървали невредими, въпреки че отломки са хвърчали навсякъде. Ударната вълна е била толкова силна, че дори е смазала микробуса, с който са се придвижвали работниците.

Телата на двамата загинали работници бяха вдигнати едва тази сутрин. До обед все още имаше изтичане на газ в района.

Лекарите от Университетската болница в Пловдив съобщиха, че състоянието на двамата пострадали се стабилизира. Единият е претърпял три операции и за съжаление е загубил едното си око. Огледът на Инспекцията по труда показа, че взривът не е предизвикан умишлено.

Правят се изпитания със специални устройства, които се пускат в самия газопровод. Ще бъде разследвано дали инструкцията за работа с това устройство е спазена. Това обясни Георги Милчин - главен секретар на ИА\" Главна инспекция по труда\".

От \"Булгартнасгаз\" отказаха коментар. Работниците са били наети от клона им в Стара Загора. Трудовата инспекция влезе на проверка и там, за да установи какви договори е сключила фирмата с работниците и защо ги е накарала да работят и в събота. Отстраняването на аварията ще продължи и утре. Газоподаването е намалено до минимум и няма опасност за жителите на близките населени места, увериха от Гражданска защита. Взривът не е причинил щети по къщите на хората

Подробности - във видеото.