Според разследващите неправилен монтаж или техническа неизправност са причинили експлозията...

Овладяна е аварията на транзитния газопровод между Пловдив и София след взрива край пловдивските села Калековец и Стряма. Изтичането на газ е спряно. Няма риск от нова аварийна ситуация, успокоиха от \"Булгартрансгаз\".

 

Според разследващите неправилен монтаж или техническа неизправност са причинили експлозията на газопровода, при която загинаха двама работници, а други двама пострадаха тежко.

 

Пенчо Пенев е единият от пострадалите при взрива с втора и трета степен изгаряния по тялото. Той е шофьорът, който със служебната уазка, е закарал в събота от Стара Загора осем работници в газовата станция "Стряма".

 

В момента на взрива в станцията се намирали Пенчо заедно с още трима колеги. Останалите петима ги чакали отвън, готвейки се да се прибират към Стара Загора. И в този миг газопроводът се взривил. След това той и 41-годишният му колега Слави Славов се озовават в болницата. Славов е загубил дясното си око.

 

Според Държавната агенция за технически надзор две са основните версии за взрива. Едната е неправилно закрепен капак на пусковата камера. Той се е откъснал и изхвърчал, буталото е изскочило и е ударило втората камера. Другата вероятна причина е скъсване на шпилка, която може да е имала производствен дефект.

 

Днес работници на \"Булгартрансгаз\" започнаха да ремонтират взривилия се газопровод. Държавната агенция за технически надзор ще провери всички съоръженията на фирмата, разположени от границата ни с Румъния до Македония и Гърция.