Познатите на Ланза го помнят като скромен и мълчалив младеж

Жестока трагедия потопи Съединените щати в траур и потресе целия свят. Млад, 20-годишен мъж с предполагаемо психическо разстройство, уби с огнестрелни оръжия 20 деца в начално училище в Кънектикът. Мотивът все още е неизвестен.


Първата жертва на Адам Ланза е собствената му майка – учителката Нанси Ланза, която той убива в дома им в спокойното градче Нютаун.

 

По-късно убиецът, облечен в черни дрехи и с бронежилетка, се насочва към училището, където Нанси преподава.


Въоръжен с два пистолета и пушка, законно притежавани от майка му, нападателят влиза в две класни стаи.


18 деца са убити на място, 2 издъхват в болница. Директорката и още 5-ма възрастни също са разстреляни от загубилия разсъдъка си младеж.


Стотици други деца и учители се заключват в стаи и тоалетни. В крайна сметка, минути по-късно, убиецът слага край на живота си, още преди полицията да стигне до него.


Скромен, мълчалив младеж със завиден успех в гимназията. Така си спомнят в Нютаун Адам Ланза, който донесе на Съединените щати второто най-кървавото въоръжено нападение срещу учебно заведение в историята на страната. Ланза е имал съвсем малко приятели, но не е демонстрирал агресивност досега.


Повечето от стотиците деца, които преживяха невероятния ужас в своето училище, излизаха разплакани, треперещи, шокирани след края на стрелбата. Някои от тях успяха да съберат сили и да говорят пред множеството телевизионни камери.


„Бях във физкултурния салон, когато чух 7 силни гърмежа. Учителите ни казаха да отидем в ъгъла, сгушихме се там, а изстрелите продължаваха”, разказва един от учениците.


„Видях куршуми да прелитат в коридора. И тогава една учителка ме издърпа в нейната класна стая”, спомня си друг очевидец.


Голяма част от родителите са убедени, че бързите и саможертвени действия на учителите са предотвратили още по-голяма трагедия.


Поредното масово убийство в Съединените щати неизбежно доведе до нова вълна от призиви за промяна на либералните закони за притежаване на оръжие.


Лично президентът Барак Обама обяви, че е време политиците да вземат мерки. Един от най-влиятелните лидери на планетата не можа да сдържи емоциите си, когато съобщи ужасяващата новина в обръщение към нацията. Ето част от изявлението на държавния глава.


„Повечето жертви при тази атака бяха деца – красиви, малки деца на възраст между 5 и 10 години. Целият им живот беше пред тях.... рождени дни, абитуриентски балове, сватби, техни собствени деца. Сред убитите има и учители, мъже и жени, които посветиха живота си да помогнат на нашите деца да постигнат мечтите си. Тази вечер Мишел и аз ще направим това, което знам, че ще направи всеки родител в Америка, а именно да прегърнем децата си малко по-силно и да им кажем колко много ги обичаме, да си припомним колко много се обичаме един друг. Но има семейства в Кънектикът, които не могат да направят това тази вечер... и те се нуждаят от всички ни точно сега”, каза още американският президент.