„Виктория” не крие сериозни опасности, но е силно заразна, смятат вирусолози

Вълна от новия грипен вирус „Виктория” ще дойде у нас през януари, прогнозират вирусолози. Според специалистите, щамът не крие сериозни опасности, но е силно заразен.


Въпреки хилядите случаи на вирусни заболявания в момента, у нас все още няма грип, категорични са специалистите. Новият щам „виктория”, който е наследник на миналогодишния „Пърт” вече върлува в някои части на европа, а през миналия сезон е причинил тежка епидемия в австралия.


Въпреки че у нас се очакват отделни случаи на вируса „Уисконсин”, както и на свинския грип, най-масово ще ни засегне именно щамът „Виктория”.


„Вирусът е много прилепчив и ако има болен в семейството  от новия вирус, всички членове на семейството са в различни фази на развитие на вируса в инкубационен период. Това е класически грип, който дава главните поражения и смъртност”, казва акад. Ангел Гълъбов.


Вирусолозите не очакват изненади по отношение на симптомите – внезапно начало, висока темепратура, силна отпадналост и главоболие, което не се повлиява от традиционните обезболяващи. Най-уязвими при този щам са възрастните хора, децата и хронично болните.


Междувременно, преди дни ви разказахме как френски учени са открили начин да преборят тежките форми на грип с молекула, която въздейства върху имунната система на заразените. Според нашите вирусолози, методът вероятно ще може да се използва срещу всички грипни щамове.


Новият метод обаче може да бъде използван най-рано до няколко години. А докато универсалната защита се появи на масовия пазар, специалистите препоръчват традиционната профилактика срещу грипа – да избягваме простуди и стрес, да се разхождане на открито и да укрепване на организма си.


Повече по темата може да гледате във видеото.