Председателят на БСП бе категоричен, че бюджетът на държавата е тотално пробит

„Бюджетът на държавата е тотално пробит. Има гигантски неразплатени средства и ниска събираемост. Във всеки сектор ГЕРБ са заложили мини, които има опасност да гръмнат”, коментира председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция. 


Станишев подчерта отново, че има тежки проблеми с изпълнението на бюджета и че „министерство по министерство започват да излизат неразплатените сметки”, като по негови думи, само в сектора "Отбрана", те са около 140 млн. лв. 


Лидерът на БСП обобщи, че през август ще трябва да се връщат 800 млн. лв. заем, изтеглен от кабинета „Борисов”, както и че е похарчен и оперативният резерв в размер на близо 300 млн.лв. 


Той напомни и че служебното правителство излезе с доклад, според който има опасност 750 млн. лв. да бъдат загубени от еврофондовете. 


Председателят на БСП заяви, че при посещението си в Брюксел, е разговарял с вицепрезидента на ЕК, който също е изразил тревогата си, че от изоставането на България в усвояването на евросредствата. 


Станишев подчерта и тревожните данни на НСИ, според които 75% от децата в България живеят в риск от бедност, а размерът на безработицата е достигнал 14% , без в тази стойност да се включват обезкуражените лица. 


"Хората живеят тежко. Всеки разход им е като воденичен камък", заключи Станишев.