Тя е част от мерките за охрана на спокойствието и сигурността на гостите на Слънчев бряг

Около 30 души са арестувани при акция на полицията в Бургас. 

 

Задържаните от полицията са криминално проявени най-вече с грабежи и кражби на лично имущество на почиващи в Слънчев бряг и близките курорти. 

 

Масираната полицейска акция е част от мерките за охрана на спокойствието и сигурността на гостите на курортния комплекс.

 

Сред задържаните има шестима извършители на грабежи. Те действали по няколко схеми: издърпвали дамски чанти от туристки в неосветени места в Слънчев бряг; изтегляли златните синджири от почиващи, които преминават през отдалечени дюни или алеи, или грабвали мобилните телефони на летовниците, докато говорят по тях. 

 

За хулигански прояви са задържани петима мъже, както и един чужденец, злоупотребил с алкохол.

 

Неутрализирана е и група от няколко криминално проявени жители на Ямбол. Те се придвижвали с джип, в който са открити устройства за заглушаване на сигнално-охранителна техника. 

 

При проверката на заведенията и дискотеките в Слънчев бряг е засечено и 17-годишно момиче от Димитровград без придружител. Осигурена й е полицейска закрила и предстои на родителите й да бъде съставен акт за неупражнен родителски контрол. 

 

Съставени са 4 предупредителни полицейски акта на собственици на заведения, сред които и на управителя на дискотеката, допуснала на територията си непълнолетното момиче след 22 часа. 

 

Полицаите проверили и около 30 самонастанили се в околностите на Слънчев бряг. Повечето не са представили документи за самоличност и не обяснили адекватно  повода за пребиваването им в курорта, нито как се прехранват. Сред тях има извършители на кражби на лични вещи на туристи.

 

23-годшна украинска туристка пък се е опитала да обмени 200 фалшиви евро в чейндж бюро.