Какво ще е нужно на България да се класира за плейофите за Световното първенство в Бразилия

Българският национален отбор по футбол излиза днес в последен двубой от група „Б” срещу Чехия. Играчите на Любо Пенев са втори с актив от 13 точки, като толкова имат и Дания, а Чехия и Армения имат по 12. 

 

След злощастната загуба срещу арменците в предишния кръг, шансовете на представителния ни тим да се класира за баражите, са сведени до минимум. Сега обаче е шансът им за чудо. За целта е нужно да се случат три неща: 

 

1.    България да победи Чехия с резултат 5:3 или с най-малко три гола разлика. 


2.    Норвегия да победи Исландия.


3.    Швейцария и Словения да завършат при нулево равенство.

 

Ако обстоятелствата се стекат така, Словения ще завърши на второ място в групата, тъй като двата отбора ще имат по 16 точки, но балканците имат по-добри показатели в директните мачове срещу Исландия. От актива на Словения ще бъдат извадени двете победи на отбора над Кипър. Така Словения ще остане 10 точки, колкото ще има и България при победа над Чехия. Четата на Любослав Пенев обаче ще има по-добра голова разлика, тъй като в момента словенците имат съотношение между отбелязани и допуснати голове 10:9, а това на българския национален отбор при победа с три гола разлика ще бъде 9:7.

 

Повечето скептици биха казали, че това са илюзорни сметки. По-вероятно е България да не успее да достигне до плейофите, а дори и да го направи – там може да се изправи срещу футболни гиганти като Португалия, Франция, Швеция или Хърватия. Останалите опоненти не са много по-леки: Гърция, Украйна и Турция. След последните мачове там могат да се окажат и Англия, Русия, Испания, Босна и Херцеговина и Румъния.

 

Ако приемем, че чехите вече са нямат шансове да продължат, несъмнено те ще излязат в последния си мач в опит да защитят честта си. Мачът ще бъде всичко друго, но не и лек за България. Но докато все още има теоретична възможност, има и надежда. Мачът започва днес в 21:15, а стадионът вероятно ще бъде пълен за първи път от много време насам. До 17:00 вече са изчерпани билети за сектор „В”, а опашките пред касите стават все по-дълги. 

 

Остава да видим дали Любо Пенев може да повтори постижението на чичо си от 1993-та и да класира България на първото голямо първенство от 10 години насам. Но дори и това да не се случи, националите заслужават адмирации за играта си и желанието, което показаха в квалификациите. 

 

Коментар: Рой Хил