Според болнични шефове основна причина била липсата на прозрачност в разпределението на средствата

Болниците ще разполагат едва с около 70% от бюджетите си в следващите месеци, прогнозират лекари. Според болнични шефове основна причина била липсата на прозрачност в разпределението на средствата.

 

Медиците недоволстват и срещу политиката на Лекарския съюз. Настояват браншовата организация да оттегли подписите си от договорите със Здравната каса. 

 

Лекарският съюз свиква извънреден събор утре, на който ще се решава дали да започне масови протести на 15 май. Лекари обаче настояват вместо организационни въпроси, на събора да се вземат конкретни решения за задълбочаващите се проблеми в системата.

 

Болниците трябва да бъдат готови средно между 25 и 30% от дейността, която отчитат, да не се заплаща, което ги въведе в много лоша ситуация. Те не трябва да плащат на свои договорни партньори, някои дори няма да плащат пълния размер на месечното възнаграждения на персонала си”, обясни шефът на болницата „Свети Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. 

 

Препоръките към Лекарския съюз са да не върви след събитията, а да улови пулса на здравеопазването. В крайна сметка те трябва да застанат и да кажат, че искат прозрачност, да знаят за какво се харчат парите” заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.