София и Букурещ се канели да го прихващат по време на пътуването му до Тираспол

Румъния не пуска през въздушното си пространство самолета на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който се завръща от посещение в Приднестровската република. Това съобщи самият Рогозин в своя Туитър акаунт, предаде ИТАР-ТАСС.

 

„По искане на САЩ Румъния затвори въздушното си пространство за моя самолет. Украйна отново не ме пуска”, пише заместникът на Дмитрий Медведев.

 

Специалният представител на руския президент за Приднестровието обаче няма намерение да отменя бъдещите си посещения в Тираспол заради наложените му ограничения и дори се заканва: „Следващият път ще летя с Ту-160”. Става въпрос за свръхзвуковия стратегически бомбардировач от съветски времена.

 

Преди два дни вицепремиерът имаше сходни транспортни проблеми на път за столицата на непризнатата република, където взе участие в празненствата за Деня на победата. Самолетът му не бе допуснат над Украйна, в резултат на което той бе принуден да прелети над България и Румъния, за което Рогозин също се „похвали” в социалните мрежи. След пристигането си той разказа, че диспечерите в България и Румъния са питали пилота му, дали на борда на самолета има „забранен пасажер”. „Готвели се да вдигнат прихващачи”, добави Рогозин.  

 

След втория инцидент руският вицепремиер публикува във „Фейсбук” обясненията на румънската страна – полетът му във въздушното пространство на северната ни съседка е забранен заради санкциите, въведени от Евросъюза. Става въпрос за ограниченията за пътуване по отношение на руски официални представители във връзка с кризата в Украйна.