През 2013 г. финансовото разузнаване е изпратило 226 сигнала до МВР, става ясно от доклад

Съмнителни парични операции с участие на бежанци от Сирия, Иран и Афганистан е засякла Държавната агенция „Национална сигурност”. Това става ясно от годишния доклад на финансовото разузнаване за 2013 г.

 

Към имигранти в България с хуманитарен статут е имало едновременно десетки парични преводи от различни страни за един и същи получател, информира в-к „Сега”. Този тип преводи са трудни за проследяване, става ясно от публикацията.

 

Авторите на доклада обаче не са изнесли подробности за случаите, не е поместена и информация за уличени в терористична дейност чужденци.

 

Финансовото разузнаване посочва, че то няма полицейски и разследващи функции и затова не разполага с данни за резултатите от последвалите разследвания. През 2013 г. то е изпратило 226 сигнала на МВР, 12 до прокуратурата и 298 до други структури на ДАНС за над 1,666 млрд. евро. През миналата година в ДАНС са били получени сигнали за 2 233 съмнителни операции за над 2,5 млрд. евро, предаде БГНЕС. Финансовият министър е спрял 18 от тях за 1,582 млн. евро.