Върховната касационна прокуратура обаче е спряла разследването

Президентът Росен Плевнелиев е бил проверяван от ДАНС и прокуратурата за държавна измяна. Проверката е била постановена от Софийската градска прокуратура заради среща на държавния глава с шефа на ЕВН Щефан Шишковиц. Сигналът бил подаден от Николай Бареков.

 

След намесата на главния прокурор Сотир Цацаров Върховната касационна прокуратура спира разследването. Според Конституцията на страната президентът е неприкосновен и не може да бъде разследван, освен по специална процедура от Конституционния съд. 

 

Обвинител номер 1 Сотир Цацаров отказа да назове кой е прокурорът, образувал незаконната проверка срещу Плевнелиев, но подчерта, че тя не е политическа, а със съгрешилия магистрат предстои разговор.  

Още по темата

 

Президентът пък няма да отиде в комисията, сформирана в Народното събрание. Плевнелиев коментира и образуваната срещу него предварителна проверка.

 

„Искам да благодаря на главния прокурор за неговата много бърза, ефективна и категорична намеса в този случай. Само в рамките на един ден и разбира се с цялото си уважение към институциите, ще очаквам оттук нататък те да направят своите проверки и да излязат с тези изводи, които ще ни покажат фактите и истината за случилото се”, обясни държавният глава.