Бившият военен офицер Любомир Симеонов извърши престъплението заради отказан кредит

Любомир Симеонов, който на 23 септември миналата година разстреля банковия служител Павлинка Йовчева, не пожела съкратен процес, а настоя делото да мине по общия ред в присъствието на журналисти в Бургас, за да даде гласност за мотивите, довели го до тази отчаяна постъпка. Симеонов извърши убийството заради неотпуснат кредит от 1,5 млн. лева по европейски проект.  

 

Бившият военен офицер, който след престъплението бе тръгнал за Нова ТВ, за да направи самопризнания, се предаде на полицията два часа след убийството в Сливен. Пред съда тогава Симеонов каза, че е убил, защото банката, го е изнудвала и е отказала да му отпусне кредит по инвестиционен проект за изграждане на цех на сушене на билки в сунгурлаското село Черница. Днес той се защитава сам пред съда.

 

Семейството на убитата не вярва Павлинка да е изнудвала когото и да било: „100% жена ми е невинна, разберете. Ако искате клетва, ще ви дам клетва”, каза съпругът й Йовчо Йовчев.

 

Близките на подсъдимия за умишлено убийство, както и за незаконно притежание на оръжие, са категорични, че Любомир е бил принуден да действа по този начин. Затова в съда дойдоха с плакати в негова защита. Според неговия адвокат Ваня Радиева има доказателства, че той е бил изнудван.

 

В хода на делото първо бяха разпитани банкови служители, които твърдят, че убитата Павлинка Йовчева е била изряден служител, спазващ правила, които не дават възможност за реализация на корупционни практики. Стана ясно, че месеци преди убийството тя е била притеснена за директора на банковия клон в Карнобат заради получени заплахи от Симеонов.

 

Делото продължава и утре. Подробности за хода му ще научите от видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова