Ако до месец исканията им не бъдат изпълнени, София ще остане без Спешна помощ

Повече от 70 служители на Спешна помощ-София хвърлиха оставки заради готвеното уволнение на шефа им Георги Гелев. Предизвестията им изтичат след месец. Ако дотогава исканията им не бъдат изпълнени, София ще остане без Спешна помощ. 

 

Днес протестиращите поискаха по-високи заплати и по-добри условия на труд.

 

Недоволството на служителите започна рано сутринта. В ефира на Нова телевизия те обявиха стачна готовност. Няколко часа по-късно служителите се събраха пред здравното министерство, където попълваха молби за напускане. 

Още по темата

 

Директорът на Спешна помощ-София д-р Георги Гелев и заместникът му бяха предложени за уволнение заради смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова. Жената почина преди да дочака закъсняла половин час линейка. Тогава на смяна е имало 11 екипа, при нужни 60 за София.

 

„София е около 2 милиона. Бюджетът на Центъра е 8 милиона. Когато разделим 8 млн. на 2 млн. се получават 4 лева на година на гражданин на град София за Спешна помощ. С такъв ограничен финансов ресурс няма как да се получи желаното качество”, заяви д-р Георги Гелев.

 

Днес на смяна имаше 12 екипа. Около обед чакащите адреси бяха 22. Нито един от екипите не е обядвал. В 14:00 часа обаче все още не беше изпратен екип по сигнал, получен в 11:44 часа. 

 

Свободните лекарски места в Спешната помощ в София са 98. Предлаганите заплати: между 600 и 800 лева.

 

Същевременно здравното министерство установи редица нарушения на екипа, който е поел случая с фотографката. От Медицинския одит са установили, че часът на тръгване и пристигане на линейката е преправян. Трябвало е предварително да се подпише протокол, че оборудването на спешната кола е било променено. Не само, че не е имало  дефибрилатор, но и екипът не е направил нужното, за да спаси жената, пише още в доклада от проверката.

 

В парламента пък бяха изнесени фрапантни нарушения, открити от проверката. От доклада става ясно, че служителите в администрацията са взимали по-високи заплати от медицинските сестри и фелдшерите. Установено е още, че 25 лекари са без специалност "Спешна медицина".

 

Шефът на Бърза помощ отрече обвиненията и определи доклада като тенденциозен. В своя защита Гелев заяви, че откакто е начело на Спешната помощ в София, материалната база в центъра и работата на екипите значително се е подобрила.

 

Проблемът със Спешната помощ е огромен не само в София. В Пловдив например има 7 линейки, а за нормалното функциониране на звеното са нужни два пъти повече - 15. В Бургас действат 5 екипа, а във Варна - 9, като това е максималният брой по стандарт. В морската столица обаче има и 28 свободни места за лекари в Спешната помощ.