Една част от парите са дадени след осъдителни решения на съда в Страсбург

 

Над 900 000 лева обезщетения сме платили за нарушени човешки права. Това е равносметката за 2014-та. Една част от парите са дадени след осъдителни решения на съда в Страсбург, друга – след сключени споразумения тук в България.

 

Георги Георгиев е бил обвинен в опит за убийство на майка му. Въпреки че тя се отказала от обвиненията веднага, прокуратурата продължила да съди Георги. След няколко години дела и 519 дни в ареста обаче той бил изцяло оправдан от съда. 

 

След оправдателната присъда Георги и адвоката му Добрин Балчев са тръгнали по пътя към обезщетението. Съдят прокуратурата за това, че е подържала обвинение, което не може да докаже.

 

Само за 2014-та година над 2400 души са потърсили Европейския съд по правата на човека, за да търсят обезщетение. От тях 643 молби са одобрени и чакат разглеждане.

 

В много от случаите обаче хората не са доволни от обезщетението, което предвижда българския съд. Както и в този на Георги. И затова отново стигат до Страсбург. „Факт е, че присъдената сума за 519 дни и обвинение за опит за убийство е 26 000 лева. За далеч по-леко обвинение, задържане за 96 часа ЕСПЧ присъжда 4500 евро”, казва адвокатът му. 

 

Ако Георги и адвокатът му спечелят дело срещу България в Страсбург, обезщетението се плаща от джоба на всеки един данъкоплатец.