Те ще помагат на НАТО

Великобритания отново ще осигури четири изтребителя "Тайфун", които ще помагат на НАТО във въздушните патрули над балтийските страни. Това съобщи военният министър Майкъл Фалън, предаде БГНЕС.

 

Фалън добави още, че ще изпрати и до 1000 британски военнослужещи, които да се присъединят към отряда на Алианса за бързо реагиране.

 

Лондон ще ръководи отряда през 2017 г., каза още министърът, като допълни, че британските военни ще помагат на войските в двата регионални центъра в Полша и Румъния, както и в командните пунктове в България, Полша и Румъния.

 

На последната среща в Уелс миналия септември страните от НАТО се съгласиха да създадат ударна група за незабавна реакция като част от усилията си да успокоят съюзниците си в Източна Европа, коментира Ройтерс. По време на днешната среща в Брюксел трябва да бъдат изяснени подробностите за този отряд, който по предварителни данни трябва да наброява 5000 души.

 

Четирите изтребителя трябва да патрулират въздушното пространство над Литва, Латвия и Естония заедно с норвежката авиация.