И това изобщо не е шега!

Фонтанът пред Белия дом позеленя. Причината не е нелепа шега на група палави хлапета, а ... денят на Сейнт Патрик, който милиони ирландци честват днес. 

 

Легендите разказват, че Свети Патрик се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

 

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия, 12 години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

 

В разказите за Свети Патрик, освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго, че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

 

Видео: Ройтерс