Престъплението било извършено в Брюксел

Атентаторът самоубиец, който се взриви в Париж миналия петък, е съден за кражба с взлом, извършена през май 2015 г. в емигрантския брюкселски квартал "Моленбек", съобщава телевизия RTL, която показа кадри от задържането от полицията на бъдещия терорист.

 

Става въпрос за Ибрахим Абдеслам, който се самовзриви на булевард „Волтер“ в Париж. Брат му Салах се издирва от полицията във Франция и Белгия. Вече се знае, че той е наемал коли и апартаменти за терористите


Телевизионният канал посочва, че преди няколко месеца е излъчен репортаж за ареста на крадеца, който през нощта на 17 срещу 18 май разбил закусвалня в Моленбек – Сен Жан. Вижда се как полицаите гонят заподозрения, задържат го, но той отговаря, че не е откраднал нищо. Тогава RTL показа запис от камери за видеонаблюдение, на който се вижда как крадците влизат в закусвалнята и крадат пари от автомата.

 

Според RTL белгийската полиция е потвърдила, че човекът от видеото е Ибрахим Абдеслам. Той е осъден за кражба с взлом, но остава на свобода.

 

През януари 2015 г. той е бил разпитан от прокуратурата, след като се опитал да замине за Сирия. След това Абдеслам отново бил освободен.

 

27-годишният Абделхамид Абаауд, по прякор Белгиеца, считан за мозъка на терористичните атаки в Париж, е убит при акцията в „Сен Дени” в сряда. Вижте подробности!