Наркобаронът беше аресуван след месеци издирване

Видео: Ruptly

 

В интернет се появиха нови кадри от задържането на мексиканския наркобарон Хоакин Гузман-Ел Чапо.  Той беше арестуван на 8 януари след месеци издирване, а часове след като мексиканската полиция го намери, той беше върнат в затвора, от който избяга.  

Още по темата

 
Ел Чапо беше заловен в крайбрежния град Лос Мочис в северозападния щат Синалоа след щурм на морски пехотинци, който доведе до смъртта на 5 заподозрени престъпници. 

 

На 11 юли миналата година, след 17 месеца престой в Алтиплано при максимална сигурност, Гузман избяга през 1,5-километров тунел, достигащ до банята на килията му.  Той е отговорен за внасянето на тонове марихуана, хероин, кокаин, метамфетамин и други забранени вещества в САЩ на стойност милиарди долара. Водачът на картелът „Синалоа” в определен момент беше част от списъка на „Форбс” с най-богатите хора на планетата.


 
„Дребният”, както се превежда прякорът му, е митологизиран от много мексиканци заради бедния му произход и голямо замогване. За него има написани фолклорни песни и снимани множество нискобюджетни екшън филми. Други помнят отрядите на картела му, извършили стотици убийства в северната част на страната.